До новин

Через несправність літака близько 180 українських туристів не змогли вилетіти з Занзібару

Близько 180 українських туристів протягом останніх трьох днів опинилися у пастці в аеропорту Занзібар через несправність літака рейсу SkyUp Airlines PQ 6972 Занзібар-Київ. 

Зауважимо, що згідно із Законом України «Про правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу» у разі затримки або скасування рейсу пасажир має право вимагати компенсації у вигляді повної вартості квитка або альтернативу в тій же ціновій категорії. Під час тривалого очікування авіаперевізник зобов'язаний надати харчування і, при необхідності, ніч у готелі.

У Міністерстві закордонних справ запевнили, що наразі активно співпрацюють з Посольством України в Кенії, туроператором та авіаперевізником задля забезпечення туристів належними умовами на час затримки. Спільними зусиллями вони намагаються якнайшвидше вирішити питання повернення громадян України додому. За даними JoinUp, станом на 15 лютого усіх туристів розселили по номерах в різних готелях та забезпечили повноцінним харчуванням (сніданок, обід та вечеря).

Водночас зауважимо, що згідно пункту 25-1 Ліцензійних умов, туроператор, який надає послугу, пов’язану з виїзним туризмом та перевезенням, зобов’язаний двічі (за 8 год та за 2 год) до запланованого рейсу перевірити інформацію про час його відправлення. У разі затримки рейсу більше, ніж на 4 год туроператор зобов’язаний розмістити інформацію про це на своєму вебсайті та надіслати на електронну адресу органу ліцензування. Такі повідомлень до Державного агентства розвитку туризму України не надходили.

«Представники приймаючої сторони постійно перебувають з туристами для надання допомоги і вирішення організаційних питань для забезпечення максимально можливого комфорту для них під час цієї вимушеної затримки», - запевняють на офіційному сайті туроператора.

За словами представників компанії SkyUp, головним фактором затримки рейсу стала складна процедура отримання необхідних дозвільних документів зі сторони Кенії, адже технічну проблему вирішили швидко й вже за кілька годин літак був готовий здійснити рейс.

За останніми даними, які оприлюднив на своїй сторінці в Facebook Міністр інфраструктури України Владислав Криклій авіаперевізнику все ж вдалось отримати дозвіл від Туреччини на виліт до Анталії.

«Інформую по проблемі вильоту літака SkyUp із Занзібару. Від турецької сторони отримали необхідний дозвіл вильоту на Анталію і далі на Київ. Скоро всіх повернемо», – повідомив Криклій.

Нагадаємо, що новим Законом України «Про туризм» передбачається система страхування, за яким здійснюватиметься виплата туристу відшкодування у разі надзвичайних ситуацій, які можуть статися під час подорожі. Страхування забезпечуватиметься туроператорами на основі договору доручення або агентського договору із страховиками. Саме тому, задля уникнення у майбутньому схожих випадків, наголошуємо про необхідність якнайшвидшого ухвалення нової редакції Закону.