До новин

Через війну надходження до держбюджету від тургалузі скоротилися на 18%

Державне агентство розвитку туризму підрахувало, скільки державний бюджет України недоотримав податків від туристичної галузі через війну.

За перші 4 місяці 2022 року представники туристичної галузі України сплатили на 18% менше податків, ніж за аналогічний період 2021 року. Так, загальна кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, за перші місяці війни в середньому скоротилася на 10%. При цьому зафіксовано, що кількість юридичних осіб зменшилася на 17%, а фізичних - на 7%.

Найбільша частка надходжень до держбюджету за перші чотири місяці поточного року сплачена готелями та санаторіями – майже 370 млн грн. Але вона все ж менша на 24% в порівняні з аналогічним періодом 2021 року.

Зафіксований спад на 58% від діяльності турбаз, кемпінгів, дитячих таборів відпочинку, сплачено - 57 млн грн податку проти 137 млн грн за аналогічний період 2021 року.

Зафіксовано значний приріст доходу від діяльності туристичних агентств, які сплатили до держбюджету на 85% коштів більше, ніж минулого року. Аналітики пов’язують  це з тим, що до цього звітного періоду увійшли два перші довоєнні місяці року, для яких характерні ранні бронювання на новорічні та різдвяні свята. Незначний ріст податків – на 5 % - також продемонстрували туроператори та власники приватних садиб, які в сукупності сплатили до держбюджету майже 100 млн грн.

Найбільший розмір сплаченого податку за перші чотири місяці 2022 року продемонстрували місто Київ та 9 областей України – Івано-Франківська, Львівська Київська, Одеська, Дніпропетровська, Закарпатська, Харківська, Запорізька та Полтавська області. Щоправда, якщо порівнювати суми з аналогічним періодом 2021 року, то у Києві, Одеській, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Харківській та Запорізькій областях все ж відбувся спад.  Найбільше по податках втратили Одеська (84%) та Івано-Франківська (58%) області. Ріст продемонстрували Львівська (47%), Закарпатська (30%), Полтавська(24%) та Київська (10%) області.

За словами голови Державного агентства розвитку туризму Мар’яни Олеськів, туристична галузь країни тільки входить у період найбільших економічних втрат.

«Оскільки в Україні в принципі лютий і березень - завжди період низького сезону, то і втрати поки маємо не значні. Адже сезон у нас починався фактично з травня-червня, піку досягав у липні-серпні, у вересні-жовтні зазвичай стартував діловий сезон. Таким чином ми зараз лише входимо у період найбільших економічних втрат», - зазначила очільниця ДАРТ.