До новин

ДАРТ об’єднує представників держави та громадськості, щоб розробити стратегію відвідування місць пам’яті війни

Враховуючи зацікавленість міжнародних та вітчизняних туроператорів, а також іноземних туристів щодо відвідування локацій, що перебували в окупації, Державне агентство розвитку туризму України виступило з ініціативою об’єднати зусилля держави та громадськості задля розробки стратегії відвідування місць пам’яті, пов'язаних з військовою агресією росії в Україні.

Про це заявила Голова Державного агентства розвитку туризму України (ДАРТ) Мар’яна Олеськів під час круглого столу, який відбувся 14 вересня 2022 року у приміщенні Національного інформагентства «Укрінформ».

У ДАРТ переконані, що держава має докласти визначних зусиль для увіковічення пам’яті про українських героїв та жертв російських звірств, належної популяризації історії незалежної України, її державотворення та спротиву, формування цілісного історичного світогляду щодо подій війни за свободу.

«Наше основне завдання – створити професійний майданчик для обговорення, який повинен стати полем спільного пошуку та пропозицій. Окремим питанням, яке заслуговує особливої уваги, має стати недопущення на таких об'єктах випадків надмірного туризму та десакралізації жертви, принесеної українцями заради перемоги», – наголосила очільниця ДАРТ Мар’яна Олеськів.

Сьогодні Україна переживає досвід, який не переживала жодна європейська країна з часів Другої світової війни. Російська агресія проти нашої держави — поворотна точка в історії не тільки України, але й людства. Війна ще триває, але вже зараз необхідно сформувати культуру відвідування місць пам'яті про злочини рф в Україні, враховуючи при цьому суспільну думку та світовий досвід.

Заступник Міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва сказала, що тема пам’ятання є дуже важливою і крім експертів по роботі з пам'яттю до неї слід залучати місцеві громади. Це потрібно зробити для того, щоб вони донесли своє  бачення щодо оформлення локацій, пов’язаних з військовою агресією росії в Україні. «Ми, як інституція, готові створювати умови для розвитку діалогу між професійною спільнотою та громадами», - сказала пані Чуєва.

Заступник голови Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак зазначив, що наразі існує небезпека того, що нові сенси будуть вкладені у старі радянські шаблони. І для того, щоб цього не сталося, необхідно ретельно підходити до цього процесу. «Якщо ми говоримо про маршрути, то вони повинні містити як місця, що пов’язані зі злочином, так і місця, що пов’язані з героїчним спротивом українців».

Олег Торкунов, заступник Голови Київської обласної військової адміністрації, зазначив, що війна триває 200 днів і стійкість нашого суспільства залежить від того, яку  картин уми створимо дивлячись у дзеркало історії. «На цих маршрутах ми маємо говорити про мужність,  згуртованість, здатність українського народу об'єднуватися  незважаючи ні на що», - наголосив Торкунов.

Крім представників держави до обговорення концепції відвідування місць пам’яті, пов’язаних з військовою агресією росії в Україні долучилися громадські діячі: Оксана Довгополова, докторка філософських наук, кураторка платформи культури пам'яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво, Вячеслав Балбек, керівник архітектурної майстерні balbek bureau, Ольга Балашова, мистецтвознавиця,кандидатка філософських наук, співзасновниця громадської організації  «Музей сучасного мистецтва» та Лала Тарапакіна, радниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів.