До новин

ДАРТ оприлюднює масштабні туристичні дослідження

Державне агентство розвитку туризму надає у вільне користування усім учасникам туристичного ринку України доступ до двох великих досліджень стосовно в’їзного, внутрішнього та виїзного туризму.

Вперше за 30 років Незалежності, за ініціативи ДАРТ, компанія «Х’юмен Ресерч» провела містку аналітичну роботу зі збору статистичних даних, які стосуються вподобань українських та іноземних туристів.

Проведення першого дослідження стосовно в’їзного туризму базувалося на основі рекомендацій з міжнародної статистики туризму ООН та Всесвітньої туристичної організації (UNWTO). В опитуванні іноземних туристів взяли участь майже 4 тисячі респондентів з 87 країн світу. Основна мета  дослідження – визначити, з якою метою іноземці відвідують Україну та скільки грошей в середньому витрачають за час перебування в нашій країні. Так, більшість з них цілеспрямовано подорожувала до великих міст з аеропортами – Києва, Львова Одеси та Харкова, однак лише 9% туристів під час візиту до України перебували в межах одного населеного пункту.

Якщо говорити про рівень задоволеності іноземців від перебування в нашій країні, то він досить високий – 78% респондентів вважають Україну привабливою та безпечною для туризму. Найбільше закордонним гостям сподобалася українська природа (85%), національна кухня (82%), архітектура (79%), історичні та культурні пам’ятки (75%).

Для другого дослідження, яке стосується уподобань наших внутрішніх туристів, окрему методику розробив Український центр соціальних реформ. Відтак опитали більше 23 тисяч осіб по всій Україні в містах та селах. Мета цього дослідження – зрозуміти, куди саме і з якою метою подорожують українці – і всередині країни, і поза її межами, – а також скільки в середньому витрачають на свої мандрівки.

Згідно з отриманими аналітичними даними, серед наших громадян найчастіше подорожують міські жителі, в основному мешканці великих міст. Активніше подорожують жителі Сходу і Заходу України, дещо менше — жителі південних і центральних областей. Основна мета мандрівок українців – відпустка, дозвілля та відпочинок, про що повідомили 68% респондентів. Більшість – 48% – віддає перевагу пляжному відпочинку, 36% – екскурсійному туризму, 17% подорожують у гори, а для 14% метою мандрівок є лікувально-оздоровчий туризм.

Щодо виїзного туризму, то, згідно з дослідженням, 18% наших громадян подорожували за кордон хоча б один раз. В основному – це люди віком 25-34 роки. Метою 77% подорожей був відпочинок. Найбільшою популярністю користувалися мандрівки до країн Європи – 42%, Туреччини – 28% та Єгипту – 21%.

Голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів  вважає, що статистика в туризмі – основа всього.

«Протягом 2021 року ми ретельно шукали відповіді на питання «хто?», «що?» і «куди?». Хто наш турист, що йому потрібно і куди йому за цим податись? Сьогодні завдяки проведеним масштабним дослідженням, які стосуються і внутрішнього туризму, і того, скільки іноземців та з якою метою щороку приїздить до України, ми вже маємо відповіді на ці питання. Це допомогло нам визначити пріоритетні стратегічні напрямки – локації з потужним туристичним потенціалом, в розвиток який держава готова інвестувати, сподіваючись на повернення цих інвестицій та прибуток. А паралельно ДАРТ детально вивчає всі наявні ресурси – державні, приватні, природні», – наголошує очільниця ДАРТ.

Ознайомитися з результатними дослідження можна у нас на сайті в рубриці "Статистика".