До новин

ДАРТ передає в Архів усної історії УІНП відеозаписи свідчень про злочини рф в Україні

Державне агентство розвитку туризму передає в Архів усної історії Українського  інституту національної пам’яті понад 20 годин відеозаписів інтерв’ю зі свідками злочинів, скоєних рф під час повномасштабної війни проти України.

Інтервʼю записані на деокупованих територіях Київщини, Чернігівщини та Харківщини.

Обмін записами відбувається в межах співпраці інституцій над створенням маршрутів пам’яті російсько-української війни.

Історії мешканців, які перебували в окупації, відзняті ДАРТ задля напрацювання концепції відвідування місць пам’яті російсько-української війни та розробки мапи, на якій будуть позначені локації, що відображатимуть події війни України з російськими загарбниками. Крім того, інтерв’ю містять думки про те, як зберігати та вшановувати памʼять про війну в публічному просторі.

Голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів зазначила, що цей проєкт має стати результатом спільної роботи державних діячів, істориків, культурологів й людей, які безпосередньо пережили всі жахіття окупації.

«Ці історії неоціненні. І, можливо, саме вони допоможуть нам у створенні вірної концепції відвідування місць пам’яті війни. Сьогодні історія, фактично, створюється на наших очах. Ми всі є свідками страшних злочинів, які чинить на нашій території країна-терорист. Ми маємо запам'ятати все задля того, щоб не повторити помилок минулого. І ці маршрути пам'яті створюються нами, насамперед, для майбутніх поколінь українців, які мають знати правду про цю війну і чітко розуміти, хто їхній ворог», - наголосила очільниця ДАРТ.

Виконувач обовʼязків голови УІНП Максим Ярмистий зазначив, що меморіалізація війни є важливим завданням, яке стоїть перед державними інституціями та суспільством: «Це дуже чутливе завдання, адже нам потрібно знайти правильні мову й форми памʼятання. Це виклик, впоратися з яким може допомогти суспільний діалог довкола того, якою має бути меморіалізація. Записані інтервʼю – також рух у цьому напрямку. Тому ми викладатимемо їх у публічний доступ, заохочуючи до обміну думками».

Фрагменти записаних інтервʼю ми будемо поступово оприлюднювати на онлайн-ресурсах ДАРТ та УІНП під хештегами  #Історіїмісцьвійни та #меморіалізаціявійни. Переглянути їх, зокрема, можна буде на ютуб-каналі ДАРТ.

Фото: Slava Balbek