До новин

Обговорення питання тимчасової заборони на здійснення валютних операцій

Державним агентством розвитку туризму України проведено онлайн-зустріч з представниками туристичної спільноти щодо обговорення питання тимчасової заборони на здійснення транскордонних валютних операцій, пов’язаних з запровадження воєнного стану.

На зустріч зареєструвалося 83 туроператори та 16 турагентств. По факту доєдналися 44 учасники.

На початку розмови Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів наголосила, що попри те, що валютні обмеження ускладнюють роботу туристичного ринку, таке рішення обґрунтоване потребою в коректному функціонуванні національної економіки та банківської системи і прийнято уповноваженими органами практично по всім сферам бізнесу за певними виключеннями.

«Для того, щоб аргументувати доцільність зняття заборони на проведення валютних операцій учасниками туристичного ринку, необхідно зрозуміти, про який саме обсяг валюти йдеться. За оцінками експертів, ринок виїзного туризму наразі функціонує приблизно на 20% в порівнянні з 2019 роком. І якщо вартість реалізованих туристичних пакетів по виїзним туристам у доковідному 2019 році склала  $1,1 млрд., то зараз мова може йти приблизно про $250 млн», - зазначила очільниця ДАРТ.  

Присутні на онлайн-зустрічі представники туристичної спільноти зауважили, що наразі надважливо зняти валютні обмеження задля того, щоб ринок туристичних послуг в Україні міг повноцінно функціонувати, а оператори могли конкурувати зі своїми закордонними колегами.  

У підсумку учасники зустрічі погодилися, що будуть спільно працювати над вирішенням окресленої проблематики.

Задля обміну оперативною інформацією з питання тимчасової заборони на здійснення транскордонних валютних операцій просимо представників туристичної спільноти приєднатись до загального робочого чату у телеграмі: https://t.me/+d00Qjt4uKjZkYzli