До новин

ДАРТ, Укравтодор та українські компанії підписали Меморандум щодо розвитку інфраструктури гірських курортів

24 лютого 2021 року в межах Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Інфраструктура» на панелі «МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ. КАРПАТСЬКЕ КОЛО КУРОРТІВ» відбулось підписання Меморандуму про співробітництво між Державним агентством розвитку туризму, Державним агентством автомобільних доріг України та українськими компаніями «Буковель», «ОККО-Холдінг» та «Боржава Есет». Сторони домовилися про співпрацю задля реалізації Державної стратегії регіонального розвитку на 2021–2027 роки та проєкту «Велике будівництво».

«Ми націлені на об’єднання зусиль органів державної влади та місцевих підприємців у створенні сприятливих умов для розвитку туризму як одного з провайдерів покращення економіки України. Особливо це важливо для Карпатського регіону, де розвиток туристичної інфраструктури передбачає насамперед створення робочих місць», — повідомила голова ДАРТ Мар’яна Олеськів.
Голова ДАРТ Мар'яна Олеськів

За її словами, згідно з досягнутими домовленостями, ДАРТ проводитиме консультації з учасниками туристичного ринку та місцевими громадами. За їхніми результатами, агентство надаватиме Укравтодору конкретні пропозиції щодо поліпшення стану та інфраструктури доріг з урахуванням привабливості та пріоритетності туристичних «магнітів».

«Дорога до гірських курортів має бути зручною, безпечною і не перетворюватись у ще один елемент екстрим-туру. Ми підтримуємо реалізацію проєкту «Карпатське коло курортів», яке дасть змогу створити комплексні туристичні продукти в межах регіону: від зеленого туризму до культурних подій світового значення», — наголосили учасники.

Наразі ДАРТ також працює над змінами до Закону «Про туризм», які стануть новим поштовхом для розвитку галузі. Зокрема, цьому сприятиме впровадження прозорих правил роботи суб’єктів туристичної діяльності та єдиної консолідованої статистики.

Під час панельної дискусії Голова Укравтодор Олександр Кубраков зауважив, що агентство активно працює над відновленням державних доріг по всій території України. За його словами, це може зайняти близько 4-5 років.

«Ми вже маємо перші результати проєкту: у 2020 році відновлено 67,8 км доріг. У планах оновлення ділянок у Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській областях. Загалом ремонт охопить 248,9 км автошляхів державного значення та 36 штучних споруд», - розповів Кубраков.
Голова Укравтодор Олександр Кубраков

Заступник Голови Закарпатської обласної державної адміністрації Ігор Шинкарюк переконаний, що останніми роками туристичний потенціал регіону зростає саме завдяки відбудови доріг та відновленню інфраструктури на місцевості.

«Ми бачимо за останні роки надзвичайно високий темп будівництва інфраструктури, будівництва доpіг. Завдяки Укравтодору і програмі Президента України «Велике будівництво» ті напрямки, які були на території Закарпатської області, які фактично нівелювали всю цю красу і весь туристичний потенціал, який був на Закарпатті, зараз відбудовуються», - прокоментував Шинкарюк.
Заступник Голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк

Принцип державно-приватного партнерства — один з найефективніших у світовій практиці розвитку туризму. Ми вітаємо українські компанії, які вже задають високий стандарт якості та які долучились до покращення гірських курортів. Переконані, що скоро це стане розповсюдженою практикою й в інших регіонах України.

Доступний туризм це головна тема на сьогодні. Важливо, щоб уряд працював над розвитком генеральних планів розвитку туристичних регіонів. Бенефіціарний власник компанії Carpathian Mountain Resort Гернот Ляйтнер зазначив, що Австрія вже має 30-річний досвід у туристичному бізнесі й готова співпрацювати з українськими партнерами та проводити відповідні навчання у цій сфері. Він також переконаний, що Західна Україна має величезний туристичний потенціал, особливо Карпатський регіону.

«Наше спільне завдання — це розвиток туристичної інфраструктури, створення локацій, які відповідають міжнародним стандартам та комфортні для відвідувачів. І завдяки підпроєкту «Великого будівництва» під назвою «Мале Карпатське коло» ми маємо реальні можливості для втілення цих цілей» — підсумував Олександр Кубраков.

Нагадаємо, в Україні в межах проєкту «Велика реставрація» протягом трьох років планують відновити 150 об’єктів культурної спадщини.