До новин

ДАРТ взяло участь у заході експертної Місії зі статистики туризму в межах міжнародної програми TAIEX

Представники ДАРТ 6-9 липня взяли участь у заході експертної Місії зі статистики туризму в межах міжнародної програми TAIEX, що відбулась за підтримки European Commission з питань розширення та політики сусідства.

Метою експертної Місії було надання консультацій, щодо подальшого розвитку статистики туризму та відповідних статистичних показників на основі законодавства ЄС.

Міжнародні експерти з Центрального статистичного бюро Латвійської республіки  Світлана Нестерова надали рекомендації щодо поліпшення наявної системи на основі практичних прикладів власної держави для вироблення статистики туризму, яка буде порівнянною та релевантною для користувачів даних.

Протягом інтенсиву детально розглянули питання збору статистичних даних по в’їзному, виїзному та внутрішньому туризму, практичні кейси та приклади анкет, а також обговорили інструкції для згаданих досліджень.

На жаль, у багатьох країнах складається враження, що державні органи, які займаються статистикою, працюють лише самі для себе й врешті-решт зібрані дані ні для кого непотрібні. Саме тому експерти з Латвії відмітили тісну співпрацю Державна служба статистики України та ДАРТ, що сприяє позитивній динаміці розвитку туризму в Україні.

Ольга Рабійчук, начальник відділу проєктної та організаційної роботи, зазначила: «Ми вдячні Держстату за можливість долучитися до проєкту. Навчальний інтенсив був надзвичайно важливим та актуальним. Адже наразі ми саме фіналізовуємо технічні завдання  для оголошення двох тендерів, зокрема, на «розробку методики формування вибіркової сукупності для проведення досліджень внутрішнього і виїзного туризму» та «проведення кількісних досліджень в’їзного туризму на пунктах пропуску». Опитування стане першим з 2007 року та дасть змогу систематизувати дані для подальшого розвитку статистики туризму».