До новин

ДАРТ закликає компанії утриматись від «темного туризму»

Державне агентство з розвитку туризму України звернулось до компанії, яка розпочала продаж туристичних турів до місць трагедії, заподіяної нападом росії, з проханням зупинити цю ініціативу та надалі ретельніше організовувати діяльність на території України у час війни.

Станом на сьогодні реалізація цих турів припинена, а компанія публічно визнала помилку.

Водночас наголошуємо, що позиція ДАРТ щодо пропозицій “туризму по місцях масових вбивств” на звільнених від окупації містах України є однозначною: перетворювати місця нашої живої трагедії на варіант розваги – неприпустимо.

У світовій практиці відомі випадки організації турів категорії «dark tourism». Мова про відвідування місць, де відбулись жахливі події. Втім, вважаємо таку ініціативу прямим потуранням потребам окремих людей, котрі отримують задоволення від спостереження людського болю та наслідків звірств.

З метою розробки стратегії відвідування місць пам’яті про трагедії, заподіяні війною з окупантом, ДАРТ ініціював спільну роботу з УІНП та низкою громадських організацій, за результатами якої документ буде представлено публічно.

Прецедент з «темними турами» підтвердив наше спільне прагнення провести «червоні лінії» та створити перелік інструментів, які урегулюють бажання учасників ринку влаштовувати заробіток на горі наших співгромадян.

Нагадуємо, що проєкт Закону про туризм передбачає, поміж іншого, реєстрацію діяльності українських гідів саме на рівні місцевих органів влади. Тож вкотре закликаємо парламентарів якнайшвидше прийняти цей документ.