До новин

ДАРТ застерігає про "карантинну пастку" в яку можуть потрапити туристів на Мальдівах

Останнім часом до Посольства України в Індії надходять все більше звернень від українських туристів, які відпочивають в Мальдівській Республіці, зі скаргами на потрапляння в COVID карантин та неправомірні, на їхню думку, дії мальдівської влад, які призводять до вимушеної затримки туристів та тягнуть за собою їхні значні фінансові витрати.

За даними міграційної служби Мальдів, лише за березень 2021 р. країну відвідали 109,5 тис. туристів з інших країн, при цьому Україна посідає 4 місце у переліку цих країн (1ндія — 25690, РФ - 22826, Hімеччина Великобританія-3378, Польща-2301, Чеxія- 2448, Iспанія-1980). Принадливі туристичні ціни на Мальдівах та відсутність суттєвих карантинних обмежень для в'їзду в країну на фоні закриття багатьох інших популярних світових курортів стали основним фактором, завдяки яким Мальдіви рятують основну індустрію своєї економіки в умовах пандемії СOVID.

Водночас, з початку цього року в країні фіксується різке збільшення кількості захворювань на коронавірус, загальна чисельність виявлених випадків станом на 12.04.2021 р. становить 25617, з яких 67 летальні. Мiсцеві санітарні служби здійснюють досить жорсткі карантинні заходи, вимагаючи проведення обов'язкового COVID-тестування туристів при від'їзді з країни, і в дуже багатьох випадках таке тестування несподівано виявляється позитивним, навіть без будь-яких симптомів чи зовнішніх ознак присутності загрози. У деяких незрозумілих випадках, під 7278, Україна 5372, Казахстан 4958, США - 3841, прикриттям протидії загрозі громадському здоров'ю, туристів затримують з відльотом з країни навіть при наявності негативних тестів, лише за підозрою у можливому контакті з інфікованими.

Як результат, таким туристам та їхньому оточенню не дозволяється виїзд з країни, вони поміщуються в роздільний 14-денний карантин у тих же готелях, де відпочивали, водночас усі витрати за додаткове перебування кожного туриста в окремому номері сплачуються або власним коштом, або коштом страхового полісу. У цих умовах можливості Посольства України в Iндії допомогти українським туристам є обмеженими. Декілька звернень до МЗС Мальдів по співвітчизниками залишилися без належного реагування з боку мальдівських влад, які окремих випадках подібних ситуацій з нашими посилаються, як правило, на місцеві карантинні норми.