До новин

Дослідження ДАРТ: хто і навіщо їде з Молдови до України

Державне агентство розвитку туризму України започатковує серію публікацій «портрети іноземних туристів», які базуються на дослідженнях в’їзного туризму.

Періодично ми будемо публікувати своєрідний профіль середньостатистичного мандрівника із певної країни, громадяни яких найчастіше відвідували Україну у 2021 році. Почнемо з Республіки Молдова.

Молдова – одна з сусідніх держав, громадяни якої найчастіше навідувались до України у 2021 році – загалом кордон перетнуло більше мільйона людей. Однак ДАРТ під час досліджень уподобань в’їзних туристів було виявлено, що кожен другий відвідувач з Молдови прибував до України на один день і не залишався на ночівлю, а основною метою в’їзду до України була закупівля товарів у місті Могилів-Подільський. Тому відповідно до методології UNWTO ми не можемо відносити їх до категорії туристів.

Що ж до профілю типового молдавського мандрівника, то найактивніше до України приїздили чоловіки, середній вік переважної більшості становить 35-44 роки, дохід у 71% зазвичай не перевищує $ 1тис. В основному це підприємці (37%) або наймані працівники (32%). Основною метою подорожі до нашої держави у третини громадян із Молдови був бізнес, 22% приїздили на лікування та оздоровлення, 20% відвідували друзів та родичів.

Гості з Молдови подорожували Україною найчастіше з родиною (58%) або наодинці (35%), залишаючись здебільшого на 2-3 дні. 97% опитаних організовували мандрівки самостійно. У своїх подорожах віддавали перевагу відомим дестинаціям або туристичним центрам, які знаходяться близько до кордону. Найпопулярнішим місцем для відпочинку виявилась Одеса, якій віддали перевагу 85% туристів. На другому місці за популярністю був Київ, третє місце посіли Чернівці.

Зазвичай більша частина молдаван, які подорожували Україною декілька днів, зупинялася у друзів або родичів, 22% – у готелях, які мають переважно 4 або 3 зірки, решта 27% винаймали апартаменти та хостели.

Подорожували молдавани територією нашої держави в основному на авто, принаймні так зазначили 79% опитаних. За один день перебування в Україні витрачали в середньому $63, найбільше на харчування (27%), та на пальне (23%).

Згідно з результатами дослідження, всі респонденти вже раніше бували в Україні та повертаються сюди декілька разів на рік. 90% опитаних оцінювали своє перебування на території нашої держави як позитивне.

Нагадаємо, що перелік країн, звідки до України прибула найбільша кількість людей (ТОП-10), за даними Держприкордонслужби, очолює Молдова – 1 млн 054 тис., за нею Росія – 519 тис., Польща – 311 тис., Білорусь – 273 тис., Румунія – 264 тис., Туреччина – 247 тис., Угорщина – 227 тис., Німеччина – 154 тис., Ізраїль – 133 тис., США – 103 тис.