До новин

Фіктивні санкції: які держави продають громадянство росіянам

Російські багатії для того, щоб обійти персональні санкції, можуть купувати паспорти Туреччини та острівних держав Карибського басейну. Ціна питання стартує від $100 тис.Таку інформацію на своєму сайті оприлюднило міжнародне туристичне видання eturbonews.com.

Попри те, що низка країн – США, Японія, Швейцарія, Австралія, Канада, Нова Зеландія та Монако - крім економічних санкцій проти самої росії ввели ще й персональні проти російських еліт та членів їхніх родин, останні знайшли спосіб, як обійти міжнародний бойкот. Для цього їм потрібно лише придбати громадянство та отримати паспорт Туреччини або однієї із невеличких острівних держав, таких як Сент-Кітс та Невіс, Сент-Люсія і Гренада. Крім того, відкриття банківських рахунків із паспортом цих держав не є проблемою у багатьох країнах, які відключили російські банки від SWIFT.

Вартість громадянства у Сент-Кітс та Невіс і Гренаді стартує від $150 тис, а одержаний паспорт дає можливість в’їзду, відповідно, до 157 та 144 країн світу, серед яких держави ЄС, Великобританія, Ірландія, Канада, Сінгапур.  Також завдяки такому документу можна отримати візу до США строком на 10 років.

Трохи дешевше - $100 тис - вартує громадянство Сент-Люсії. У разі отримання іноземцем паспорта цієї країни він зможе подорожувати без візи до 146 країн світу. Цікаво, що Сент-Люсія запустила програму громадянства за інвестиції лише у 2014 році.

Найдорожче росіянам обійдеться турецький паспорт, який вартує $250 тис.

Журналісти видання припускають, що громадянство за інвестиції, можливо, було заплановано путінським режимом як план «Б» для захисту тих, кого тепер не хочуть бачити в багатьох країнах світу.