До новин

Готельний ринок України потребує запровадження нових стандартів якості

Про це на відкритті онлайн-конференції  для керівників готелів Cold Start 2 повідомила Голова Державного агентства з розвитку туризму України Мар'яна Олеськів, яка озвучила підсумки роботи галузі гостинності у 2022 році, поділилися результатами анонімного опитування щодо впровадження нових стандартів у сфері гостинності, а також окреслила пріоритетні напрямки у 2023 році.

Очільниця ДАРТ зазначила, що за підсумками минулого року надходження до держбюджету від закладів розміщення скоротилися на 57%  порівняно з  2021 роком. Однак попри війну галузь не припинила роботу і дуже швидко перелаштувалася на рейки війни.

Також вона повідомила, що за результатами анонімного опитування, яке ДАРТ провело спільно з Асоціацією готелів та курортів України UHRA, а також сервісом безкоштовного бронювання готелів в Україні Hotels24, більшість українських готелів працюють без офіційної категоризації, що, безумовно, позначається на якості послуг, які ці закладали надають своїм відвідувачам.

«Ми всі розуміємо, що для туриста головним маркером визначення якості послуг готелю є зірки. Завдяки системі категоризації він розуміє, що на нього чекають ті чи інші послуги. У нас ця система застаріла та потребує змін. Втішає той факт, що більшість респондентів (81%) згодні з тим фактом, що стандарти оцінювання готелів є застарілими. А  58% відповіли, що Україні потрібно впроваджувати європейські стандарти.  Моя особиста думка, яку ми зараз обговорюємо в міністерстві – питання категоризації має бути передане UHRA», - зазначила Мар‘яна Олеськів.

Нагадуємо, що ДАРТ та UHRA  розпочали тестування  серед українських готельєрів системи Hotels Stars Union (HSU)  та мають намір розробити реформу категоризації готелів за європейською класифікацією згідно з критеріями цієї організації.