До новин

Європа готова допомагати у відновленні України: Урсула фон дер Ляєн

Президентка Єврокомісії офіційно відвідала Український Павільйон, що вперше за 10 років відновив свою роботу на Biennale Architettura у Венеції.

Під час візиту пані фон дер Ляєн запевнила, що світові лідери вже сьогодні обговорюють плани відбудови повоєнної України і розуміють, що знадобиться багато ресурсів та коштів для відновлення зруйнованих територій. Україна, на думку єврочиновниці, повинна стати ще кращою й красивішою, ніж була до війни, а до її відбудови варто підходити з урахуванням усіх сучасних екологічних та етичних норм заради майбутніх поколінь.

Комісар Українського Павільйону на 18-й Міжнародній архітектурній виставці — La Biennale di Venezia, Голова Державного агенства розвитку туризму Мар’яна Олеськів вважає, що візит європосадовиці такого рівня – чіткий сигнал, що Європа стоятиме пліч-о-пліч з Україну впродовж усього складного шляху – від війни до перемоги і подальшого відродження.

«Бієнале – це мекка для мистецького туризму. Брати участь у цій виставці є честю для усіх країн, які делегують туди найкращих зодчих. Саме на архітектурній виставці народжуються найсміливіші ідеї, котрі лягають в основу майбутніх трансформацій міст і цілих регіонів. Нам невдовзі такі ідеї дуже знадобляться. А пані фон дер Ляєн є одним з найвпливовіших локомотивів, які втілюють ці візії на континентальному рівні», – підкреслила Голова ДАРТ.

Зустрічали високу гостю цьогорічні куратори Українського Павільйону – Ірина  Мірошникова та Олексій Петров, які ознайомили європосадовицю з ідеєю «Before the Future» («Перед майбутнім»)  та провели екскурсію у просторі Павільйону в Джардіні.

Розповідаючи високій гості про ідею створення просторів, куратори відкрили різні ракурси сприйняття реальності: поки наші воїни метр за метром відвойовують свою землю у загарбників, цивільне населення змушене фактично щодня шукати захист від бомбардувань та ракетних обстрілів. Цей захист дають товсті й широкі бетонні стіни бомбосховищ, підвалів, станцій метро та навіть підземних автомобільних паркінгів. А сам український квітучий ландшафт тепер слугує природною перепоною для чужинців.

Нагадаємо, що після великої перерви Україна відновила свою присутність на найбільшій архітектурній виставці світу – Biennale Architettura 2023. Рішення про участь прийняло МІУ, призначивши Голову ДАРТ Мар’яну Олеськів Комісаром Українського Павільйону.