До новин

В Україні може з’явитися новий транскордонний культурно-туристичний маршрут

Можливість розширення одного з найпротяжніших маршрутів у Європі - «Воєвода Стефан Великий і Святий» - на територію України під час онлайн-зустрічі обговорили Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів, та Держсекретар Міністерства культури Молдови Андрій Чістол, представники посольства Молдови в Україні та директор Інвестиційної Агенції Молдови Іон Іордакі.
Голова ДАРТ підтримала ініціативу молдовських колег щодо створення транскордонного маршруту, оскільки діяльність Стефана Великого наклала відбиток і на Україну, і не лише на такі міста як, наприклад, Хотин, Чернівці, Ізмаїл, але й інші визначні культурні та туристичні пам'ятки.

«Цей проєкт має величезну цінність у своїй місії збереження історичної та культурної спадщини. Об’єднуючи зусилля через такі спільні ініціативи, як маршрут «Воєвода Стефан Великий і Святий», ми прагнемо забезпечити постійну пам’ять про видатні історичні постаті. Крім того, це дає нам чудову можливість створити привабливі місця для потенційних туристів, як внутрішніх, так і іноземних», - зазначила Марʼяна Олеськів.

У рамках проведеної зустрічі домовлено створити тристоронню робочу групу (Республіка Молдова - Україна - Румунія), яка буде працювати над реалізацією проєкту, а також планується підписання меморандуму про співпрацю для продовження маршруту в Україні.Довідково. Маршрут «Воєвода Стефан Великий і Святий» створений у 2019 році за ініціативи Invest Moldova Agency та Міністерства туризму Румунії. Наразі маршрут охоплює близько 2000 км і перетинає вісімнадцять населених пунктів у Румунії та одинадцять населених пунктів у Республіці Молдова. Крім 30 основних визначних пам'яток, маршрут доповнюється ще 80 додатковими туристичними локаціями.