До новин

Ностальгічний туризм: що це таке та як розвивати його в Україні?

Сьогодні відбулася Онлайн-конференція «У пошуках власного коріння: перспективи розвитку генеалогічного туризму в Україн. Під час заходу обговорили проблеми, які необхідно вирішити для запрошення іноземців з українським корінням відвідати нашу країну.

Зокрема, розглянули можливість створення регіональних генеалогічних центрів, оцифрування і доступ до архівів, вивчення закордонного досвіду та розвиток відповідної інфраструктури.

«Ми повинні зрозуміти особливості генеалогічного (ностальгічного) туризму та зробити для нього, так би мовити, правильну обгортку. Нам важливо продумати, що саме на державному рівні необхідно доопрацювати, щоб більше вихідців з України могли попасти на землю своїх предків, відвідати їхні могили, цікаві історичні місця. Ми зацікавлені в тому, щоб український туризм розвивався і в цьому напрямку», - прокоментувала Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів.

Вона також наголосила, що для запровадження якісних змін важлива взаємодія усіх представників галузі: державної влади, місцевого самоврядування, туроператорів та провідних експертів. Це дасть змогу максимально спростити процес пошуку власного коріння та створить комфортні умови для цього.

Зі свого боку Голова Укрдержархіву Anatolii Khromov наголосив, що насамперед державні архіви є першоджерелом генеалогічних пошуків. «Архіви мають потужний потенціал в проведенні екскурсій для усіх охочих, де нащадки з різних куточків світу зможуть дізнатися більше про історію своїх родичів та зможуть наблизитися до генеалогічних витоків своїх предків» - повідомив він.

ДАРТ дякує усім учасникам, які змогли сьогодні доєднатися до конференції, за конструктивний діалог та можливість всебічно розглянути питання розвитку ностальгічного туризму.