До новин

Поки в усьому світі туризм зазнає значних збитків - в Україні спостерігається туристичний бум

За даними Туристичного барометра UNWTO, у травні цього року міжнародна мобільність збільшилась на 12%. Однак рівень туризму досі залишається низьким: порівнюючи з 2019 роком, кількість міжнародних поїздок у світі скоротилися на 85%.

Міжнародний туризм поступово набирає обертів, хоча відновлення залишається дуже нестабільним. Посилення занепокоєння щодо дельта-варіанту вірусу змусило певні країни ввести знову обмежувальні заходи. Відсутність чіткої інформації щодо вимог до в’їзду продовжують впливати на відновлення міжнародних подорожей. Поступовій нормалізації сприяють програми вакцинації, а також пом'якшення обмежень для вакцинованих мандрівників та використання цифрових інструментів, таких як цифровий сертифікат COVID ЄС.

На сьогодні українських мандрівників, які ще не мають довідки про вакцинацію пускають через свої кордони десять держав Євросоюзу та вісім держав за його межами. Найближчими днями ще шість держав ЄС планують відкритися для усіх туристів з України.

Попри те, що в усьому світі туристична галузь сильно постраждала через пандемію, в Україні завдяки збільшенню попиту на внутрішній туризм та значному напливу туристів з інших країн, зокрема з Саудівської Аравії, ситуація є сприятливою. Згідно з даними Hotel Matrix, вебпродукту готельної аналітики, показники завантаженості міст значно зросли. Як порівняти з травнем цього року, у червні Average Daily Rate усіх міст України збільшився з 2,4 % до 18,4 %, що також вплинуло на позитивну динаміку показників дохідності.

Втішають і дані стосовно надходження туристичного збору до місцевих бюджетів: показник за перше півріччя 2021 року є вищим за попередні два роки і становить 69 453, 94 тис. грн. У ковідний 2020 рік цей показник становив 68 564,9 тис. грн., а у доковідний 2019 лише 57 914, 7 тис. грн.