До новин

Свята, гори та лижі: куди в Україні поїхати відпочивати взимку?

Зима та гори – одне з найкращих поєднань для відпочинку.  Ми підготували підбірку найкращих локацій, де можна у ці святкові дні не тільки покататися на лижах, а й просто помилуватися фантастичними краєвидами і подихати морозяно-хвойним повітрям.  

⛷️ Буковель, Івано-Франківська область

Найвідоміший і найкраще технічно оснащений гірськолижний курорт України з трасами для спортсменів будь-якого рівня. Вирушаючи сюди не потрібно перейматися, чи випаде сніг – завдяки сніговим гарматам його вдосталь упродовж всього сезону.

До ваших послуг:

✨ 62 траси загальною протяжністю 65 кілометрів:

✨ 12 простих, 42 середньої складності та 8 складних для професійних спортсменів.

✨ 16 підйомників, з яких 15 крісельних і 1 бугельний.

Це курорт з чудово розвиненою інфраструктурою: тут є кафе і ресторани, готелі та клуби. А хто не дуже любить лижі, може покататись лісовими стежками Буковелю на запряженими сибірськими хаскі нартах, або снігоходом чи квадроциклом по гірських вершинах Карпат. Діти та дорослі будуть у захваті від відвідування контактного зоопарку в комплексі Гуцул Ленд, де в природних умовах проживають свійські, екзотичні й дикі тварини та птахи. А ще радимо скористатися оглядовим підйомником, щоб насолодитися неймовірними краєвидами. З гори видно і затишні гуцульські села, і безкраї карпатські ліси.

⛷️ Драгобрат, Закарпатська область

Цей найвисокогірніший курорт України розташований на стику хвойних лісів і зони альпійських лугів. Його найвища точка на горі Стіг сягає висоти 1 707 метрів. На Драгобраті сніг з’являється найпершим і лежить найдовше. Жоден курорт в Україні не може похвалитися таким якісним покривом у березні, квітні, а часто – ще й у травні. Щоправда, дістатися сюди дещо важче, ніж до Буковеля. Піднятися на територію комплексу з найближчого населеного пункту можна тільки на позашляховику. Зате незабутні враження точно гарантовані.

Для туристів тут облаштовано:

✨ 9 трас загальною протяжністю 10 кілометрів. Одна з них проста, для дітей і новачків, 5 - середньої складності та 3 складних, для професійних спортсменів.

✨ 11 підйомників, з яких 2 крісельних і 9 бугельних.

Курорт відомий фрістайл-трасами світового значення. Деякі з них прокладені через ліс, тож любителям екстремального лижного спорту тут буде цікаво. Також на курорті можна покататися на снігоходах, ратраці або конях. 

⛷️ Славське, Львівська область

Курорт із м’яким гірським кліматом та розвиненою інфраструктурою, розташований на відстані 130 кілометрів від Львова, відомий офіційним центром гірськолижного спорту, адже саме тут тренується Олімпійська збірна України.

Загалом у Славському:

✨ 11 трас різного рівня складності. Основні траси курорту обладнані на схилах гір Тростян, Погар, Високий Верх, Кремень і Менчил.

Найбільше їх на Тростяні: тут є і пологі спуски для новачків, і круті для спортсменів з досвідом. На горі Погар є траси для фрістайлу та слалом-гіганта, а ще там можна зайнятися дельтапланеризмом. Завдяки сніговим гарматам робота комплексу не залежить від погоди. Є в Славському і нічне катання. А ще на курорті функціонує найдовший крісельний витяг України, довжина якого досягає 2 700 метрів.

✨ Загальна протяжність спусків – 22 кілометри. 

⛷️ Пилипець, Закарпатська область

Курорт розташований біля підніжжя гір Гимба та Магура-Жида і вважається колискою українського фрірайду. Є тут і обладнані траси для новачків, і просунутих лижників, а також траси для шанувальників бігових лиж. Висота - 700 метрів над рівнем моря.

✨ Протяжність 8-ми місцевих гірськолижних трас – 20 кілометрів. Більшість з них розташовані на горі Гимба. На цьому курорті немає штучного засніження, а це означає, що відпочинок повінстю залежить від погодних умов. Проте у Пилипці функціонує чимало веб-камер, за допомогою яких є можливість відслідковувати стан трас. Це дає змогу переконатися в наявності снігу перш ніж вирушати у мандрівку. Крім того, тут гарно розвинена інфраструктура, і якщо ви не плануєте ставати на лижі, то можете просто милуватися мальовничими краєвидами з терас ресторанчиків з автентичною кухнею, кататися на снігоходах, квадроциклах, санчатах або на запряжених кіньми санях. 

⛷️ Красія, Закарпатська область

Цей гірськолижний комплекс на схилі однойменної гори в селі Вишка підходить як для спортсменів, так і сімей з дітьми. Приїздити сюди можна з грудня і до середини квітня. Навіть у розпал сезону на Красії немає великих натовпів туристів, оскільки це місце не так розрекламоване, як багато інших осередків гірськолижного спорту в Україні. Тут на вас чекає приємна та спокійна атмосфера. Споглядання закарпатської природи налаштує на релакс і дасть змогу абстрагуватися від будь-яких проблем. А лижний спорт додасть потрібної динаміки.

✨ На курорті є 4 траси, з них 2 «сині» для новачків, одна «червона» для досвідчених спортсменів і одна основна - найдовша в Україні протяжністю аж 3,5 кілометра, з різними ділянками складності.

✨ Підйомників тут 6, з яких 3 крісельних, 2 бугельних і один мультиліфт. Якщо ви тільки вчитеся кататися на лижах, на цьому курорті вам буде точно комфортно.

⛷️ Плай, Львівська область

Локація розташована у центрі Карпатських гір, є одним із популярних гірськолижних курортів України і досить швидко розвивається. Дехто навіть називає Плай «міні-версією Буковелю», бо тут так само комфортно, однак менше простору.

✨ Тут функціонує 6 гірськолижних трас. З огляду на наявність якісного обладнання для штучного засніження, сюди можна вирушати, не боячись капризів погоди. На курорті сучасна інфраструктура – кафе, ресторан, спа-центр, сауни, басейни. Крім того, на території комплексу є музей Бойківської та Гуцульської культур. 

⛷️ Водяники, Черкаська область

Гірськолижний спортивно-оздоровчий комплекс «Водяники» розташований в самому центрі України. Це доволі молодий курорт, який почав функціонувати з січня 2009 року, а тому оснащений найсучаснішим обладнанням і сніговими гарматами. Для активного відпочинку є:

✨ 3 гірські траси загальною протяжністю 2 кілометра, які призначені як для професійних лижників та сноубордистів, так і для тих, хто тільки вчиться. Територія оснащена бугельним та крісельним витягами, працюють лижна школа та прокат спорядження. Крім того, у Водяниках є трампліни та траса для сноубордингу. Тут кожен знайде собі заняття до душі та зможе насолодитися красою навколишньої природи. 

⛷️ Мигово, Чернівецька область

Цей курорт полюблять ті, хто хоче спокійного розміреного відпочинку для сім’ї з дітьми. Завдяки природним умовам і вигідному розташуванню, сніг випадає тут рано та в достатніх для катання кількостях. Зазвичай сезон триває із грудня до середини квітня. На курорті є:

✨ 4 гірськолижні траси, одна з яких оснащена спеціально для сноубордистів.

✨ Загальна довжина трас – близько 3,5 кілометра. Вони дивують не протяжністю, а розмаїттям. Тут можна знайти навіть траси міжнародного значення та сертифіковані маршрути для міжнародних змагань. А ще величезний плюс цих трас те, що вони добре освітлені, а це значить, що ви зможете покататися навіть з настанням темряви, що особливо актуально в грудні-січні.

Чому не написали про ціни? Тому, що у кожній з локацій можна знайти сервіс на будь-який гаманець. Так, Буковель може й не коштувати усіх грошей світу, а на Красії можна знайти, куди витратити усе, що маєш. Головне – отримати чудові емоції у цей новорічно-різдвяний час.