До новин

Турзбір в Україні за перші чотири місяці 2022 року зріс на 65%

Попри збитки, яких зазнала туристична сфера України через війну, за перші чотири місяці 2022 року сума туристичного збору склала 64 млн 611 тис. грн, що майже на 65% більше в порівняні з аналогічним періодом 2021 року – тоді до бюджету надійшло 39 млн 206 тис. грн.

До ТОП-5 лідерів за сплатою туристичного збору увійшли місто Київ та 4 області. Столиця поповнила бюджет більше ніж на 18 млн грн, при цьому сума турзбору зросла на 98%. Найбільший ріст в порівняні з аналогічним періодом в 2021 році зафіксовано у Львівській області – 268%. До бюджету з цього регіону надійшло 11 млн 463 тис грн. У Закарпатській області сума турзбору зросла на 144% і склала 6 млн 212 тис. грн. Хмельницька область заробила 1 млн 447 тис грн. Там зафіксовано зростання на 65%. Івано-Франківська внесла до бюджету майже 6 млн грн, а збір зріс на 48%.

Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар'яна Олеськів зазначає, що подібне зростання лише доказ того, що більшість українців, рятуючись від бомбардувань і не бажаючи опинитися в окупації, вимушені були покинути свої домівки в східних, центральних та південних регіонах і перебратися у більш безпечні області на заході.

«Перші два місяці війни готелі на безпечних територіях були заселені повністю. Однак, наразі ситуація змінилася тепер більшість закладів розміщення у західних регіонах країни стоять напівпорожні. А значить і частка туристичного збору за друге півріччя 2022 року значно скоротиться. Саме тому ми зараз займаємося розробкою спеціальних програм реабілітації як для військових, так і для цивільних, які постраждали внаслідок воєнних дій. Це дасть змогу не тільки підтримати туристичну галузь України та зберегти робочі місця, а й надати необхідну допомогу військовим і цивільним», - наголосила очільниця ДАРТ.

Значне падіння туристичного збору зафіксовано в областях, де велися або наразі ведуться воєнні дії, а також тих, які були окуповані. Найбільше – на 63%- зменшилася сума турзбору у Миколаївській області, на 60% - у Луганській, 48% - у Сумській, у Херсонській зафіксовано падіння на 46%, а у Запорізькій  - на 41%.

Нагадаємо, що через війну надходження до держбюджету від тургалузі за перші чотири місяці 2022 року скоротилися на 18% в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року.