До новин

У Києві відбулося відкриття Першого фестивалю “Мандруй Україною” приуроченого до 30-річчя Незалежності України

22 серпня 2021 року за участю Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та Голови Державного агентства розвитку туризму України Мар’яни Олеськів відбулось офіційне відкриття першого фестивалю-виставки народно-художніх промислів та туристичних маршрутів  #МандруйУкраїною. Фестиваль організований під патронатом Державного агентства розвитку туризму України, за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, спілки VISIT Ukraine та Global Talent Ukraine.

До Національного музею народної архітектури та побуту України поблизу Пирогова приїхали представники усіх 24 регіонів України та Автономної Республіки Крим, щоб презентувати свій туристичний, культурний і гастрономічний потенціал. Так, на три дні Київ перетворився на міні Україну. У перший день фестивалю також відбулися панельні дискусії щодо розвитку туризму в Україні за участю представників державних органів влади, туристичного бізнесу та лідерів думок. Говорили, зокрема, про туристичні маршрути, розкриття потенціалу історико-культурних туристичних магнітів та інклюзивний туризм в Україні.

“Фестиваль «Мандруй Україною» є одним із кроків на шляху до промоції українського всередині країни з фокусом на розвиток туризму. Формування сфери туризму у нашому випадку – не стихійний підхід, а послідовне створення системи. Крок за кроком.  Де необхідний аналіз та правильне прогнозування роботи. Я радий, що у 2021 році, попри здавалось пандемію, ми говоримо про розвиток туризму так багато, як ніколи в цій країні ніхто на державному рівні не говорив до. І це не просто розмови, а й реальні дії, що відбуваються  за підтримки Президента Володимира Зеленського“, - розповів Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
“Держава через взаємодію всіх дотичних до туризму інституцій запустила системний та багаторівневий процес змін, який вже сьогодні змінює обличчя туристичної України. Сучасна інфраструктура та стан наших історичних пам'яток – це територія, де роль держави та партнерства з нею є найсуттєвішою. І коли ми говоримо про «Мандруй Україною», ми говоримо саме про це.  А ще варто попрацювати над реалізацією потенціалу художніх промислів, адже це – важлива частина ДНК українського національного бренду”, - зазначила Заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, народна депутатка Євгенія Кравчук.

Значна частина людей знають про туристичні Львів, Карпати, Київ, Одесу. Знають, що у Львові можна випити кави й поїсти пляцків, а у Карпатах — спробувати бограч чи покататись на лижах. Однак, якщо запитати про інші регіони, люди вже замисляться, що саме виділяє те чи інше місце з поміж інших. Саме тому, у межах Всеукраїнської промокампанії #МандруйУкраїною, яка розпочалася ще торік, було організовано цей фестиваль. Його метою є розкриття туристичного потенціалу кожного регіону.

“Круто, що вдалося в одному місці зібрати усю Україну. Кожен регіон по своєму цікавий та унікальний. Погоджуюсь з думкою, що більшість знають про туристичні Одесу, Львів, Київ. Але до прикладу, Полтаві або Запоріжжю також є чим пишатися і є що показати.  Особисто мені після фестивалю складно визначитися куди поїду насамперед, бо усюди тепер хочеться. Маю надію, що фестиваль "Мандруй Україною" стане гарною традицією і щорічно напередодні Дня Незалежності ми будемо тут збиратися усі разом “, - зауважив народний депутат України Дмитро Нальотов.
“Наша країна - дуже велика та багатогранна, у нас є колосальна культурна та національна спадщина, талановиті та гостинні люди, автентичність, різноманітність природи. Про це потрібно говорити та популяризувати серед потенційних туристів. У наступні роки плануємо продовжити цю традицію й сподіваємось, що досягнемо ще більшого охоплення. Створення нової культури подорожей власною країною - наша стратегічна мета. Важливо показати, що справжня краса і історія значно ближче й для цього варто лише відвідати сусідній регіон або місто”, - говорить Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів.
“Ми приділяємо велику увагу розвитку туризму на Київщині. Туристичний потенціал дає нам можливість залучати нові інвестиції, працювати над розвитком області та підвищувати її привабливість. Ми пишаємось історичною спадщиною, із гідністю популяризуємо нашу автентичну культуру й традиції та демонструємо туристам найколоритніші місця регіону. Тому на фестивалі будемо мати можливість не тільки показати свої напрацювання та досягнення, а й обмінятися досвідом та долучитися до туристичної історії інших областей України“, - сказав Голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін.
“Я дуже рада, що фестиваль “Мандруй Україною” відбувся на теренах Національного музею народної архітектури та побуту України. Місце його проведення було обрано неспроста, адже наш музей - це Україна в мініатюрі. Тут можна побачити й осягнути всю Україну, якою вона була понад сто років тому, де зберігається українська традиція, де зібрана вся історія, архітектура, культура та побут України. Тому для мене це особлива гордість, що туристичний фестиваль, який об’єднав всі регіони України, пройшов саме тут”, - прокоментувала подію генеральний директор музею Оксана Повякель.

Програма фестивалю також передбачає концертну програму за участю українських народних колективів, майстер-класи з кулінарії та різних народних промислів. Захід триватиме до 24 серпня включно.