До новин

У Збаражі відбувся круглий стіл щодо туристичного майбутнього Тернопілля 

Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів 28 вересня 2021 року взяла участь у круглому столі на тему «Туристичне Тернопілля – синергія держави та громад». Під час засідання учасники обговорили туристичний потенціал області та подальші кроки для залучення потенційних туристів. 

«На туристичному ринку дуже важко «продавати» одну громаду чи одне місто. Набагато ефективніше, коли сусідні громади об’єднуються і створюють спільний  і комплексний продукт, цікавий туристам. Вважаю, що однією із сильних сторін регіону є подієвий та історично-пізнавальний туризм, на які і потрібно робити акценти», – сказала під час виступу очільниця ДАРТ. 

Як приклад Мар’яна Олеськів навела громади, розташовані вздовж Дністровського каньйону, які підписали меморандум про співпрацю. Вона також зауважила, що протягом останніх років Тернопіль впевнено перетворюється на справжній туристичний хаб, до якого з кожним роком все більше приїжджає туристів. 

Водночас голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко переконаний, що Тернопільська область ідеально підходить для виробництва крафтових органічних продуктів, і саме це варто зробити туристичною «фішкою» регіону.

«Кожен регіон має свою специфіку, її потрібно навчитись використовувати. На Тернопільщині не так багато промислових підприємств, але вона може ефективно використати світовий тренд на «еко» та «органік», – сказав він.

Заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Віктор Устенко розповів, що близько третини замків України розташовано саме на території Тернопільської області. 

«Тернопільщина має безліч краєвидів, рекреаційних ресурсів та привітних й гостинних людей. Тому наше завдання - відкрити Тернопільщину для туристів. Для цього ми реалізуємо різноманітні проєкти, відновлюємо інфраструктуру та дороги. Усе, що зможе покращити туристичний клімат нашого краю», - переконаний Устенко.

Окрім того, учасники круглого столу обговорили питання відновлення історичних об'єктів, зокрема, завдяки програмі Президента «Велика реставрація».

Так, заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, народна депутатка Євгенія Кравчук під час круглого столу нагадала, що 2022 рік стане другим роком дії програми. Всього вона розрахована на три роки, протягом яких планують реставрувати 150 пам’яток архітектури.

«Ми будемо наполягати на збільшенні бюджетних видатків на Велику реставрацію у 2022 році. Загалом потрібно 3 млрд грн, з яких 1,8 млрд – на пам’ятки комунальної власності. За ці кошти ми зможемо розпочати реставрацію 50-70 об’єктів», – зауважила Євгенія Кравчук.

Наразі ж тривають відновлювальні роботи на двох об’єктах Великої реставрації: Збаразькому та Чортківському замках, які входять до національного заповідника «Замки Тернопілля».

У заході також взяли участь представники влади, громадських організацій, туроператори та активісти.