До новин

Україна стала учасником HOTREC та HSU: що це означає для туристичного та готельного секторів?

1 червня 2021 Україна приєдналась до HOTREC та HSU – європейських галузевих організацій зі штаб-квартирами у Брюсселі. Сьогодні з цієї нагоди відбулась  пресконференція Голови Державного Агентства з розвитку туризму України (ДАРТ) Мар’яни Олеськів та Президента Асоціації готелів та курортів України (UHRA) Ірини Сідлецької.

Що таке HOTREC та HSU?

HOTREC – міжнародна асоціація національних саморегулівних асоціацій у галузі гостинності з країн Європи, які є членами та які мають перспективу вступу в ЄС і приймають принципи та цінності європейської інтеграції, зокрема в галузі туризму.

HOTREC представляє індустрію готелів, ресторанів та кафе (HoReCa) на європейському континентальному рівні, що об'єднує 46 національних асоціацій, які відстоюють інтереси сектору у 34 країнах у політичних, економічних та регулівних інституціях ЄС.

Задля якісної класифікації готелів у Європі під патронатом HOTREC у 2009 р. була створена європейська система сертифікації готелів Hotel Stars Union. Система критеріїв класифікації готелів HSU базується на 21 принципі прозорості та професійності, поінформованості щодо якості та безпеки як для гостей, так і готельєрів.  На сьогодні за цими критеріями класифіковано понад 22000 готелів, тобто це понад 1,2 мільйона класифікованих номерів у країнах-учасниках.

Учасниками HSU сьогодні є уже 27 країн: на останній генеральній асамблеї HSU вкінці травня цього року до Союзу приєдналась і Україна, що представлена Асоціацією готелів та курортів України (UHRA). 

Що це означає для туристичного та готельного ринку України?

Доступ та довіра до кращих практик галузевого регулювання для створення справедливих умов для конкурентного розвитку бізнесів у галузі туризму, захисту інтересів як споживачів, так й працівників і власників цих бізнесів. Як наслідок:

- оновлення законодавчої бази, що регулює туристичну галузь, щоб іти в ногу з часом, а також згуртовувати голос бізнесу і транслювати його у конкретні формулювання та пропозиції до законодавчих ініціатив.

- переймання кращих адаптивних практик з контролю безпеки (пожежної, санітарної) якості самих закладів та рівня обслуговування споживачів у них, умов праці та професійного розвитку персоналу у закладах HORECA;

- підвищення ефективності та рентабельності бізнесу, водночас не знижуючи їхню соціальну та екологічну відповідальність перед суспільством;

- запозичення кращих стандартів професійної підготовки молоді, де є нагальна потреба в оновленні програм навчання у спеціалізованих технікумах та коледжах (середня-спеціальна), а також на рівні вищої університетської освіти.

Які можливості надасть Україні інтеграція в європейську туристичну та HoReCa спільноту?

«Спільно з UHRA ми продовжуватимемо осучаснення туристичної галузі України. Будемо працювати над усуненням бюрократичних перепон для розвитку малих та середніх підприємств у секторі HORECA, шляхом збільшення кількості якісних робочих місць. Для цього потрібно професійно виписати прозорі правила гри для учасників туристичного ринку. Те, що у HOTREC та HSU є перевірені алгоритми та стандарти роботи, прискорить якісне оновлення галузі. Покращення внутрішнього сервісного продукту і промоція як на внутрішньому так і на цільових зовнішніх ринках туристичного потенціалу країни дасть змогу швидше оговтатись від пандемічної кризи і розкрити шалений потенціал туризму, який може продукувати 5-7% ВВП держави», - зауважила голова ДАРТ Мар’яна Олеськів.

Олеськів також зауважила, що дуже ефективною виявилась співпраця ДАРТ із бізнесом у першій половині 2021 року, коли змішана галузева Експертна група при ДАРТ за участю готельєрів та експертів-оцінювачів готелів розробила проєкт нового стандарту категоризації готелів, в основу якого уже були закладені вищезгадані 21 принцип прозорості та професійності HOTREC.

Яка роль UHRA у співпраці з HSU?

Асоціація готелів та курортів України (UHRA) є єдиною високоспеціалізованою професійною асоціацією, що патронує понад 90 готелів України, у яких зайнято понад 5 000 працівників (для розуміння за статистикою в Україні на кінець минулого року було зареєстровано 3 165 закладів розміщення, з яких лише 276 готелів категоризовано, станом на 23.06.21).

«Асоціація має ресурс і належну експертизу для розробки з HSU покрокового алгоритму запровадження «міжнародних» критеріїв оцінювання готелів. І йдеться не лише про критерії, але й цілої системи категоризації, оцінювання, верифікації, підготовки експертів-аудиторів, які за новим міжнародним стандартом будуть регулярно і прозоро контролювати готелі на їх відповідність зіркам. Вони будуть нести чітку відповідальність за об’єктивність своєї роботи, регулярно підвищуючи та тестуючи свою кваліфікацію під наглядом європейських контролерів з HSU», - говорить президент асоціації Ірина Сідлецька.

Більше дивіться у відеозаписі пресконференції.