До новин

Україна вперше взяла участь у засіданні Європейської туристичної комісії

У Празі в рамках Європейського туристичного форуму,організованого Чехією яка наразі головує в Раді ЄС, пройшли збори Європейськоїтуристичної комісії (ЄTК). Вперше на засіданні був присутній новий член ЄТК –Державне агентство розвитку туризму України.

На зустріч  зібралисяпонад 30 керівників національних туристичних організацій (НТО) з усієї Європита асоційованих членів ЄТК з приватного сектору, щоб обговорити поточний станєвропейського туристичного сектора та вплив війни в Україні на нерівномірневідновлення туризму в Європі.

За прогнозами озвученими членами ЄТК цієї зими європейськийтуризм постане перед труднощами пов’язаними з підвищенням інфляції, що своєючергою вплине на зменшення туристичних потоків до європейських країн. Водночасавіакомпанії та готельний бізнес через високі ціни на енергоносії та вищувартість робочої сили, змушені будуть підняти вартість послуг, що теж негативнопозначиться на кількості туристів, охочих подорожувати Європою.

Присутні на засіданні члени ЄТК скористалися нагодою, щоб зперших вуст, від Голови Державного агентства розвитку туризму Мар’яни Олеськів,почути як український туристичний сектор справляється з викликами пов’язаними звійною. А також обговорити, як конфлікт в Україні вплинув на туризм в Європі.Так за даними оприлюдненими на засіданні, найбільш різке зниження туристичнихприбутків у 2022 році було зафіксовано в країнах Балтії та країнах СхідноїЄвропи, що межують з росією чи Україною. В цих регіонах в  середньому фіксується падіння доходу відтуристичної галузі приблизно на 40% порівняно з 2019 роком.

Враховуючи озвучені аналітичні дані члени ЄТК вирішили, щона сьогодні для них пріоритетними є два питання – відмова від російськихтуристів та маркетингові заходи направлені на рекламу Європи, як дестинації нанових туристичних ринках.

Підсумовуючи зустріч з європейськими колегами Мар’янаОлеськів зазначила, що ДАРТ формує нові партнерські відносини з національнимитуристичними організаціями Європи.

«У довгостроковій перспективі досягли домовленості зєвропейськими колегами про спільну роботу над промоцією України, як туристичноїдестинації  у світі після завершеннявійни. У короткостроковій – про  обміндосвідом з Угорщиною, яка на сьогодні має найбільш досконалу систему поавтоматичному збору даних із засобів розміщення на щоденній основі. Обидвідомовленості важливі, адже попри труднощі з якими ми стикнулися українськийтуристичний сектор продовжує розвиватися і працювати», - зазначила очільниця ДАРТ.