До новин

Українські шеф-кухарі проголосили Маніфест української кухні

Найвідоміші та найшанованіші українські шеф-кухарі, відгукнувшись на заклик держави, проголосили спільний маніфест про відродження української кухні, її популяризацію у світі, пошук нових формул давніх страв та популяризацію вітчизняного гастротуризму.

«Стати пліч-о-пліч і в один голос заявити – ми хочемо бачити Україну на гастрономічній мапі світу, ми зобов’язуємось шанувати національні кулінарні традиції та дарувати їм нове життя – це велика, зворушлива подія», – заявила Голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів, модеруючи захід.
Марʼяна Олеськів, Голова Державного агентства розвитку туризму / Фото: ДАРТ

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко наголосив, що українська кухня є частиною національної ідентичності нашого народу.

«Українцям є чим пишатися, адже одних тільки борщів у нас офіційно нараховано 25 видів. Кожен регіон нашої країни – унікальний, у кожному – локальні інгредієнти і свої смакові вподобання. Підписання Маніфесту української кухні – це можливість підняти її культурну вагу і об’єднати країну», - сказав міністр.
Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України / Фото: Укрінформ

Заступник Міністра економіки України Олександр Грибан зазначив, що важливою складовою в просуванні української кухні є саме локальні виробництва, які пропонують унікальні регіональні продукти.

«Минулого року, завдяки декільком пілотним проєктам Міністерства, було зареєстровано12 географічних значень продуктів. Мова про гуцульську коров’ячу та овечу бринзу, мелітопольську черешню тощо. І саме виробництво таких унікальних регіональних брендів дозволяє нам заявити про себе у міжнародному просторі», – зазначив чиновник.
Проголошення маніфесту української кухні / Фото: ДАРТ

Ірина Боровець – Генеральна директорка Директорату публічної дипломатії та комунікацій МЗС України – заявила, що гастродипломатія – відомий у світі інструмент, яким користуються усі країни світу, і Україна не виключення.

«Мова їжі, за допомогою якої ми показуємо нешаблонну кухню України, добре зрозуміла усім без виключення. За допомогою цього інструменту можна навіть досягати певних політичних цілей. Ми хочемо показувати, що таке українська кухня, говорити про її туристичну привабливість, розказувати про наші традиції», – заявила пані Боровець.
Ірина Боровець, Генеральна директорка Директорату публічної дипломатії та комунікацій МЗС України / Фото: Укрінформ
«Кіно, література, візуальне мистецтво є тими переконливими інструментами, завдяки яким можна промотувати країну у світі, а тепер до них доєдналася ще й їжа. Ми хочемо, щоб Україна набувала виразного обличчя у світі. Через такі культурні інтервенції можна розповідати іноземцям про наше минуле та сьогодення», – сказав Генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко.
Володимир Шейко, Генеральний директор Українського інституту / Фото: ДАРТ

Несподіванкою заходу виявився відомий у міжнародній гастроспільноті шеф – Крістіан Ґадау, засновник всесвітньовідомої премії Best Chef. Почесний гість заявив, що неабияк здивований високому рівню українських ресторанів, які він випробовував, перебуваючи в України. «Вам не потрібно копіювати когось, Ви вже є самобутні. Тож просто розвивайте те, що маєте. Покажіть світу свою їжу», – з такими словами звернувся пан Ґадау до українських шефів.

Довідково: загалом Маніфест української кухні підписало близько 30 українських шеф-кухарів. Урочиста подія відбулась 7 лютого за присутності представників Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства закордонних справ, Міністерства економіки України та Українського інституту.

Подія була організована Державним агентством розвитку туризму.

Текст Маніфесту української кухні, а також інформація про шефів-підписантів документу – за посиланням https://bit.ly/3spRyNB

Проголошення Маніфесту української кухні / Фото: ДАРТ