До новин

Верховна Рада в першому читанні ухвалила новий Закон “Про туризм”: що зміниться?

29 квітня 2021 року Верховна Рада України ухвалила законопроект № 4162 про внесення змін до Закону України «Про туризм». За відповідне рішення під час пленарного засідання Верховної Ради України проголосували 261 народний депутат.

Документом визначено внутрішній та в’їзний туризм пріоритетними напрямами. Також передбачено створення Єдиного туристичного реєстру (ЄТР) як інструменту для ефективної комунікації з суб’єктами туристичної діяльності та запровадження комплексної статистики.

Голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів зазначила:

“Ухвалення цього Закону - результат плідної співпраці багатьох учасників галузі: попередніх розробок колег, пропозицій профільного парламентського комітету, експертів, громадських організацій та українського туристичного ринку. Зокрема, ЄТР передбачатиме зручну електронну взаємодію і прозорий механізм онлайн-реєстрації. Будь-хто матиме змогу перевірити інформацію про стан діяльності турагента, туроператора, перевізника або готелю”.

За словами очільниці ДАРТ, вагому увагу в законі приділено безпеці та захисту туриста. Це такі кроки, як впровадження обов’язкового страхування від неповернення (компенсація витрат, пов’язаних з проживанням та поверненням в Україну туриста, який перебуває поза межами країни), актуалізація вимог до безпеки закладів розміщення та створення типового договору між туроператорами і туристом. Також передбачена можливість фінансування відповідних програм на місцевому рівні, зокрема через створення цільових туристичних фондів.

“Ми закликаємо усі зацікавлені сторони долучатися до внесення правок до другого читання”, - заявила голова Мар’яна Олеськів.

Зазначимо, Закон розроблений з метою забезпечення виконання рекомендацій Всесвітньої туристичної організації UNWTO та імплементації положень Директив та Регламентів Європейського Союзу в сфері туризму. Він, зокрема, передбачає виконання Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії, їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Нагадаємо, востаннє зміни до Закону України “Про туризм” вносилися у 2003 році й на сьогодні він вже не відповідає сучасним реаліям.