До новин

Відновлення річкового туризму: до Канева запустили першу легендарну «Ракету»

Цими вихідними відбувся перший тестовий рейс із фокус-групами на теплоході "Ракета" з Києва до Канева.

У межах одноденного промотуру учасники мали змогу пройти шлюзами, відвідати Канівський заповідник, зокрема музей Шевченка, а також доєднатись до екскурсія на ГЕС. Пілотний проєкти організовано з метою вивчення попиту і можливості відновлення регулярних туристичних маршрутів, включно з можливістю співфінансування таких програм з боку держави. За його підсумками, будуть розроблені рекомендації щодо подальшої реалізації програми туристичних водних маршрутів Дніпром.

Повноцінний запуск маршруту з Києва до Канева планується у новому сезоні судноплавства на Дніпрі наступного рокую. Окрім того, за наявності попиту, аналогічні проєкти можуть бути запущені в інших регіонах країни.

До першого рейсу також доєдналися Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступник Міністра інфраструктури Юрій Васьков, народний депутат - заступник Голови комітету транспорту та інфрастркутури ВР Володимир Крейденко та Голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів.

«Річкові маршрути – це не просто нові можливості для подорожей. Вони мають величезний потенціал для зростання внутрішнього туризму та формування традиції подорожей на вихідні. Маючи такі мальовничі та гарні річки, що простягаються через всю країну, – соромно не використовувати їх на повну силу. Адже провести день на теплоході – це завжди незабутні емоції. Впевнений, маршрути, які ми незабаром запустимо для всіх охочих, користуватимуться неабиякою популярністю», - коментує Олександр Ткаченко, Міністр культури на інформаційної політики України.

«Маршрут Київ – Канів - це перший крок для старту регулярних пасажирських перевезень по річці Дніпро. Нам важливо розуміти, чи буде генеруватися необхідний для цього попит серед українців. У подальшому плануємо запускати маршрути з Києва до Чорнобиля, Переяслав-Хмельницького і Трахтемирова. Відновлення туристичних маршрутів рікою є частиною загальної стратегії розвитку внутрішніх водних шляхів Міністерства. Ріка має стати зручнішою та безпечнішою як для пасажирських, так і вантажних перевезень. Я вдячний команді ДАРТ і  Мінкульту за пророблену роботу. Далі комплексний запуск пасажирських перевезень рікою має включити оновлення річкових вокзалів і причалів, виробництво суден в Україні», - зауважив Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.
«Розвиток річкових маршрутів є одним із пріоритетних напрямів у розвитку туризму України. За ініціативою міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка ДАРТ реалізувало запуск пілотних  промомаршутів Дніпром для фокус-груп і представників туристичного бізнесу. Впевнена, що ця ініціатива міністра матиме відгук у серцях наших громадян і у свою чергу дасть поштовх відновленню історичних річкових маршрутів. Адже наша місія не лише принести новизну, але і відродити кращі традиції минулого», - відзначила Мар’яна Олеськів, Голова Державного агентства розвитку туризму України.
«Подорож на «Ракеті» – один із найяскравіших спогадів із мого дитинства. Свого часу десятки теплоходів по Дніпру, Десні, Прип’яті доставляли в різні міста сотні тисяч пасажирів. Ми обіцяли, що докладатимемо максимум зусиль для відновлення туристичних маршрутів Дніпром. І спільно  працюємо над цим. Такі теплоходи мають ходити з Києва не лише до Канева, а й Черкас, Чигирина. Для мене важливо розвивати туристичний потенціал Черкащини. А нам є, що показати і чим здивувати», - говорить Олександр Скічко, Голова Черкаської обласної державної адміністрації.

Наспупні промотури заплановані на 18-19 вересня за участю представників медіа, блогерів, лідерів думок та профільних туристичних асоціацій та компаній.